fbpx
Sally Stuudio Tallinna Kunstihoone

Paradiisi poliitika

Tallinna Kunstihoones on aprilli keskpaigani avatud Liina Siibi näitus “Paradiisi poliitika”, mis jutustab alateadvust kummitavaid lugusid 18. sajandist tänapäevani. Sally Stuudio on ettevalmistanud terve rea haridusprogramme koolide gruppidele – vaata lähemalt ja tule koos klassikaaslastega näitust avastama. Kunst on oluline!

Sally Stuudio õpilastele on sissepääs Tallinna Kunstihoonesse õpilaspileti esitamisel tasuta 🙂

Programmid

Paradiisi poliitika

Vanusegrupp: põhikooli vanem aste ja gümnaasium

Fookus: lugude konstrueerimine, üksikisiku ja ühiskonna seosed

Kunstisõnavara: narratiiv, konstrueerimine, modernism, postmodernism, feministlik positsioon

Ei ole poliitikat ilma lubadusteta. Lootus, et homme on parem, paneb meid uskuma taro-kaarte ja poliitikuid, uurima mütoloogilisi lugusid ja geenides peituvat informatsiooni, otsima paremat palka ja paika. Mis on aga paradiisi ihaluse hind? Kes võtab vastutuse ja kes loovutab näilise heaolu eest vabaduse? Milliseid lugusid me jutustame avalikult ja millised jäävad pealispinna alla ühiskondlikku alateadvusesse kummitama? Kas me märkame väikeseid narratiive, pea nähtamatute varjunaiste lugusid, millele toetub ühiskond? Näitus muudab need lood nähtavaks ning viib meid Helsingisse ja Võrru, tänapäeva ja 18. sajandisse. Mis on aegade lõikes muutunud, mis jäänud samaks? Võtame vastu kunstniku kutse vaadata kriitilise pilguga erinevaid võimu taustmehhanisme. Miks? Sest need mõjutavad märkamatult meie elu. Olles uurinud, kuidas konstrueeritakse unistust helgest homsest, valmistame oma valimisplakati.


Kohtumine

Vanusegrupp: 9-12
Fookus: fotokunst, inimesed läbi aegade ja kohtade
Kunstisõnavara: videokunst, fotokunst

Maailmas on täna ligi 7.7 miljardit inimest, kuid sellele vaatamata tunneme end teinekord üksikuna. Vaatame taskuekraane ja loome pindmisi suhteid inimestega, kellega me ilmselt kunagi ei kohtu. Kunstihoone näitusel on seekord võimalus kohtuda erinevatest aegadest ja kohtadest pärit inimeste ja nende lugudega. Lugudega, mis esmapilgul võivad jääda varju ja tähelepanu alt välja, kuid tulla meid vaikselt ja salamisi kummitama. Meie retk viib meid Helsingisse ja Võrru, tänapäeva ja 18. sajandisse. Süveneme detailidesse ja uurime, mis on neil inimestel ühist? Millest nad unistavad? Kas meie unistustes on midagi sarnast? Saame teada, kuidas pilti lugeda ja kuidas sinna sõnumeid peita. Põhjalikumalt uurime foto- ja videokunsti abil sõnumi edastamise nippe. Praktilise ülesandena valime näituselt ühe inimese ning joonistame talle vihjavaid salasõnumeid täis toa.


Kunstniku töö

Vanusegrupp: 5-9

Fookus: kaasaegse kunstniku mitmekesine töö, uurimine, fotokunst

Kunstisõnavara: fotokunst, videokunst

Kes on kunstnik ja kuidas ta töötab? Tihtipeale kujutame ette kunstnikku bareti ja pintsliga lõuendi ees seismas ning pilti maalimas. Vahel see nii ongi, kuid mitte alati! Kunst on palju suurem kui hea maal, isegi suurem kui elu! Liina Siibi näitusel avastame, et kunstnik võib olla ka ajaloolane, teadlane, fotograaf, detektiiv, kirjanik. Uurime, kuidas kunstnik liigub teost luues erinevate rollide vahel. Süveneme lugudesse, küsime küsimusi, lubame piltidel rääkida, kasutame fantaasiat ja lavastame oma loo. Haridusprogrammis valmib õpilastel grupitööna teostest inspireeritud video, mida kohtumise lõpus üheskoos suurelt ekraanilt nautida saame.


Kõik haridusprogrammid kestavad 60 – 90 minutit vastavalt grupi registreerimisel esitatud soovile.